Pripremila: Sandra Rončević
Clafoutis je jedna od onih tradicionalnih francuskih slastica koje često ne znamo točno izgovoriti (čit. klafuti), mislimo si tko zna što je to, a kad zavirimo u sastojke i način pripreme ispada da ne predstavlja baš nikakvu novost jer neizmjerno podsjeća na naše zlevanke.
Clafoutis svoje korijene vuče iz regije Limousin, poznatoj i po proizvodnji konjaka, ima gustu teksturu flana i vrlo je jednostavan za pripremu. Kažu da se izvorno clafoutis priprema isključivo s trešnjama, ako nije s trešnjama, nije clafoutis. No ipak, Francuzi se ne drže tog striktnog pravila i svoj clafoutis rade s raznim voćem i zovu ga clafoutis s ovim ili onim. Znači, clafoutis s marelicama, s jabukama, s bobičastim voćem, smokvama ili kao ovaj moj – s kruškama. I još k tome čokoladni!
Ova je slastica idealna kad vam se jede nešto slatko, a na brzinu jer za nju ne treba vaditi miksere, sve se začas smuti ručno, izlije u pleh za pečenje, doda se voće po želji i ubaci u pećnicu. A kad se ispeče, ne treba čekati ni da se skroz ohladi jer clafoutis je najfiniji kad se jede topao ili mlak, iako ni hladan neće razočarati.
Spoj čokolade i krušaka, također, nikad ne razočara. I meni je jedna od boljih kombinacija kad su slastice s voćem i čokoladom u pitanju. Kruške obožavam na sve načine; od svježih, tvrdih i tek ubranih preko onih sočnih, mekanih koje slažem u pite, uparujem s finim karamelom, kuham u vinu ili ih ovako dodam u clafoutis u čokoladnoj varijanti s topljenom Dorina čokoladom za jelo i kuhanje. Pa još na samom kraju pospem čokoladnim mrvicama i dodam malo sladoleda od vanilije. To je to! Gotovo začas i prefino.
Clafoutis možete peći u čemu god hoćete, za njega ne treba neki poseban kalup. Pecite ga u klasičnom plehu za kolače ili u tavici (poput mene!). Ako vam treba manja količina, prepolovite sastojke (ja jesam!). Za veću količinu, samo ih uduplajte.
Vani je vruće, premažite vaše tavice ili plehove za pečenje maslacem, upalite pećnice, smutite na brzinu sve sastojke, ubacite kruške (divne su u ovom desertu) i ispecite svoj clafoutis!
Sastojci (za kalup promjera 26 cm):
- 4 jaja
- 180 g glatkog brašna
- 150 g Dorina čokolade za kuhanje
- 120 g maslaca
- 250 ml mlijeka
- 120 g šećera
- 1 bourbon vanilin šećer
- malo soli
- 4 zrele kruške
Za posip:
- 2 žlice listića badema
- 1 žlica šećera u prahu
I dodatno:
- 2 žlice Kraš čokoladnih mrvica
- sladoled od vanilije
Upute:
Na pari otopite maslac i čokoladu koju ste izlomili na kockice. Pustite da se dobro prohladi.
Kruške operite, prerežite po pola, odstranite koštice pa ih narežite na ploške. Nije potrebno guliti koru.
Pjenjačom umutite jaja, a zatim dodajte mrvicu soli, šećer i vanilin šećer pa dobro izmutite. Dodajte polovicu mlijeka, izmiješajte pa dodajte brašno i opet izmiješajte. Dodajte ostatak mlijeka i opet izmiješajte. Potom dodajte otopljenu čokoladu s maslacem i sve još jednom dobro izmiješajte.
Posudu za pečenje namastite maslacem pa izlijte pripremljenu smjesu za clafoutis. Dodajte narezane kruške i rasporedite ih po tijestu.
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 30. Izvadite iz pećnice, pospite šećerom u prahu koji ste izmiješali s listićima badema, vratite u pećnicu i pecite još 10 minuta.
Izvadite iz pećnice, pustite da se kolač hladi jedno 10 minuta, potom ga pospite čokoladnim mrvicama, izrežite na kriške i poslužite sa sladoledom od vanilije.