Keksi s čokoladom i maslacem od kikirikija

osobe
6
vrijeme pripreme
30 MIN
zahtjevnost
jednostavno

Pripremila: Sandra Rončević

Domaći svježe pečeni, prhki keksi su mi prava poslastica uz jutarnju kavu ili čaj. Uživam u njima u svako doba godine, ne samo u blagdanskim danima kad se šepure na bogatim slatkim pladnjevima. Zato sam izvadila ono što sam imala doma i ispekla ih!

Već dugo maštam o keksima koji u sebi kriju kombinaciju čokolade i maslaca od kikirikija pa da ne bi sve samo ostalo na maštanju, bacila sam se na pečenje (da, još jedno u nizu! U ovim danima izolacije pećnica se pali svaki dan). Od svega par sastojaka nastali su divni, prhki keksi s jednom zdravijom notom. Koristila sam pirovo brašno i šećer kokosova cvijeta koji osim što ima niži glikemijski indeks, sadrži i više hranjivih tvari od običnog šećera. I ne samo to, uz maslac od kikirikija ovaj je šećer keksima dao ovu divnu boju karamele. Naravno, vi možete koristiti običan ili smeđi šećer, gušt će biti isti.

Kad govorim o maslacu od kikirikija,  mislim na prirodni maslac od kikirikija bez dodanog šećera i aditiva koji obiluje zdravim masnoćama. Kikiriki maslac obiluje i magnezijem, za kojeg znamo da je saveznik u čuvanju zdravlja našeg srca i kostiju, kao i kalij koji pomaže funkciji mišića te vitamin B6 koji je pravi podizač imuniteta. Ja sam koristila hrskavi maslac od kikirikija jer obožavam te grube komadiće kikirikija pod zubima, a vi možete koristiti glatki ako vam je taj draži. Znači, ovo su jedni fini, zdraviji keksi koji će dodatno obogatiti svaki doručak i zasladiti svaku večer. Moram priznati, prava su zaraza i teško se zaustaviti na samo jednom keksu.

Osim što sam u njih dodala sjeckanu čokoladu, dodatno sam ih „oplemenila“ čokoladom jer čokolade nikad previše, zar ne? Čokoladu sam otopila na pari, žličicom napravila male krugove na papiru za pečenje, na čokoladu stavila kekse, malo ih još prelila čokoladom i stavila u hladnjak sa se dobro ohlade. Dobro ohlađeni keksi se na ovaj način bez problema odvajaju od papira za pečenje. Probajte, zabavno je i lako! I odlična ideja za igru s vašim klincima.

Ako pečene kekse pohranite u hermetički zatvorene kutije moći ćete ih čuvati i više dana bez da izgube svoju prhkost i bogati okus.

Keksi s čokoladom i maslacem od kikirikija

Sastojci:

Za podlogu:

  • 225 g pirovog ili pšeničnog glatkog brašna
  • 6 g praška za pecivo (pola vrećice)
  • 2 jaja
  • 100 g šećera kokosovog cvijeta ili smeđeg šećera
  • 100 g maslaca od kikirikija nezaslađenog (hrskavi ili glatki)
  • 100 g maslaca
  • 100 g  Dorina čokolade za jelo i kuhanje
  • malo soli

I dodatno za preljev:

Upute:

U zdjelu stavite šećer i jaja pa ih dobro izradite električnim mikserom. Dodajte omekšali maslac i maslac od kikirikija pa ponovno dobro izradite električnim mikserom.

Keksi s čokoladom i maslacem od kikirikija

Potom dodajte prosijano brašno koje ste izmiješali s praškom za pecivo i malo soli pa nastavite miksati dok se svi sastojci ne povežu u jednu gustu masu. Na samom kraju dodajte čokoladu koju ste grubo narezali nožem i umiješajte je špatulom. Izručite smjesu na radnu površinu i kratko izmijesite rukama kako bi se komadići čokolade  ravnomjerno rasporedili.  Formirajte kuglu ili vratite u zdjelu koju prekrijte prozirnom folijom pa stavite u hladnjak na hlađenje najmanje 30 minuta.

Keksi s čokoladom i maslacem od kikirikija

Žličicom uzimajte ohlađenu smjesu (količina oko 20 g) i rukama oblikujte kuglice koje stavljajte na pleh kojeg ste prekrili papirom za pečenje pa ih samo lagano spljoštite rukom. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 18-20 minuta, pazite da ne izgore, odnosno vrijeme pečenja prilagodite vašoj pećnici. Izvadite iz pećnice i skroz ohladite na rešetki.

Po želji ohlađene kekse dodatno obogatite čokoladom i to tako da na papir za pečenje stavljate malo otopljene čokolade koju oblikujte u kružić, položite keks na čokoladu pa svaki keks još malo prelijte otopljeno čokoladom. Dobro ohladite u hladnjaku (čokolada će se brže stisnuti) pa odstranite s papira za pečenje. Poslužite uz kavu, čaj ili omiljeni topli napitak.

Keksi s čokoladom i maslacem od kikirikija

Sve Sandrine objave

Vezani članci: